8 Aralık 2013 Pazar

Emlak Sözleşmeleri Ve Formları

Emlak firmaları olarak, emlak işlerinde kullanmanız gereken, tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen sözleşmeleri ve de emlak ofisinizde verimliliği arttıracak, düzeni sağlayacak bazı formları sizlerle paylaşıyoruz.

Gayrimenkul danışmanlık işlerinizde ve emlak aracılık hizmetlerinizde tarafları yasal olarak birbirine bağlayan ve gerçekleşen işe hukuksal geçerlilik kazandıran emlak sözleşmelerini kullanmanız hem yasal olarak bir gereklilik hem de firmanızın kurumsallığı açısından önemlidir.

Ofis içinde düzen sağlamak için ve iş verimliğini arttırmak, karınızı arttırmak için ofis içi ve ofis dışı bazı emlak formları kullanmalısınız. Bu formlar işlerinizi kolaylaştırdığı gibi tüm ofis çalışmalarını kayıt altına almanızı sağlar.

Emlak aracılık hizmetlerinde kullanılacak sözleşmeler şunlardır:

1) Satış Sözleşmesi: Alıcı, satıcı, ve aracı tarafların yer aldığı, gayrimenkul satış fiyatını, sözleşme tarihini, satışın tarihini, aracının (emlakçı) komisyon oran ve miktarını, satışın usullerini, tarafların yükümlülüklerini ve isteğe bağlı olarak yazılan özel şartları belirten bağlayıcı bir sözleşmedir. Bu sözleşme alıcı ve satıcı tarafı koruduğu gibi emlak danışmanlık hizmeti veren aracı firmayı da korur. Taraflardan herhangi biri sözleşmede belirtilen koşullar dışında işlemden cayarsa veya emlakçı komisyon bedelini ödemek istemez ise bu sözleşme sayesinde aracı firma (emlakçı) haklarını hukuken arayabilir.

2) Kira Sözleşmesi: İlgili gayrimenkulu kiraya veren ve kiracı arasında yapılan, tarafların yükümlülüklerini belirten, kiralama bedelinin, kiralama süresinin, başlangıç ve bitiş tarihinin yer aldığı sözleşmedir. Bazı kiracı veya kiralayanlar bu sözleşmeyi yapmaya gerek duymaz bizim sözümüz senettir derler. Bu durumlarda çoğu zaman taraflar arasında ilerde sorunlar çıkmaktadır. Ayrıca kiracı kira sözleşmesini elektrik ve su saatlerini üzerine almak gibi bazı resmi işlerde kullanır.

3) Satış ve Kiralama Vaadi Sözleşmesi: İlgili gayrimenkul için gayrimenkul sahibi (mülk sahibi) ile emlak firması arasında yapılan emlak firmasının hizmetini belli bir süre ile güvenceye alan sözleşmedir. Sözleşmeye göre sözleşme süresince ilgili gayrimenkulu (taşınmaz, emlak) emlak firması dışında başka aracı firmalar ve kişiler (mülk sahibi dahil olmak üzere) satamaz veya kiralayamazlar. Örneğin sözleşmede vaad edilen hizmet süreniz 6 ay. 6 ay boyunca sizden başkası ilgili gayrimenkul satamayacağı için siz de daha verimli bir çalışma gerçekleştirebilir, daha fazla reklam ve pazarlama çalışması yapabilir, eş firmalarla emlak komisyon paylaşım anlaşmaları yapabilirsiniz. Bu sözleşmeyi daha çok kurumsal firmalar, dünya markası olan emlak kuruluşlar kuruluşlar kullanırlar.

4) Komisyon Paylaşım Sözleşmesi: Aynı taşınmazı (gayrimenkul, emlak) aynı anda, yardımlaşarak satmak veya kiralamak isteyen iki veya daha fazla aracı firma (emlakçı) arasında düzenlenen sözleşmedir. Sözleşmede taraflar açık bir şekilde belirtilmeli, komisyon paylaşım oranları ve tarafların yükümlülükleri belirtilmelidir.

Emlak ofisinizde kullanabileceğiniz formlar şunlardır:

1) Yer Gösterme Formu: Müşterinizi gezdirdiğiniz gayrimenkullerin (taşınmaz, emlak) listesini bu formda tutarsınız. Her müşteri için tek form kullanılır.  Müşterinize hangi semtte, apartmanda, hangi daireyi gösterdiğinizi bu forma doldurursunuz. Çoğu emlakçı bu formu müşterilerine imzalatırlar. Böylece müşterinin emlak firmasını atlayarak mülk sahibi ile dışarıdan anlaşmasının ve alacakları hizmet bedelinin yok olmasının önüne geçilmiş olur. Ama birçok hukukçuya göre bu formun yasal bağlayıcılığı yoktur. Sizin yine de bu konuyu hukuk danışmanınıza danışmanızda fayda vardır.

2) Emlak Bilgi Formu: Ofisinizde en çok kullanılan formlardan biridir. Satmaya veya kiralamaya çalıştığınız gayrimenkullerin bilgilerini içeren formlardır. Tüm emlak portföyünüzü bu formlarda saklayabilir, formları kategorilerine göre klasörlere yerleştirerek muhafaza edebilirsiniz. Örneğin "satılık konut, kiralık konut, satılık işyeri, kiralık işyeri, satılık arsa, kiralık arsa" başlıkları altında klasörler oluşturabilirsiniz. Eğer emlak kayıtlarınızın sayısı fazla ise klasörleri gayrimenkul fiyat aralıklarına göre çoğaltabilirsiniz. Emlak bilgi formunda gayrimenkul ile ilgili şu bilgiler olması gerekir; gayrimenkulün cinsi, iç ve dış özellikleri, oda sayısı, cepheleri, açık adresi, mülk sahibinin adı/soyadı, mülk sahibinin iletişim bilgisi, tabu bilgileri, kayıt tarihi, güncelleme tarihi.

3) Müşteri Kayıt Defteri: Gayrimenkul talebinden bulunan (alıcı taraf) müşterilerinizin düzenli kaydığını tuttuğunuz defterdir. Emlak ofisinize gelen kapı müşterilerinin, size telefonla ulaşan müşterilerin ne tür gayrimenkul aradıklarını bu deftere işlersiniz. Defter ofisinizin müşteri ağırlanan bölümünde durmalı veya sekreterlik bölümünde durabilir. Bu defter sayesinde, talep edilen gayrimenkullerden tüm ofis personelinin haberi olur, müşterileriniz kayıtları kaybolmaz, geçmişe dönük müşterilerinize sunumlar yapılabilir, ofis toplantılarınızda talep edilen gayrimenkuller incelenip ona göre bir çalışma planı hazırlanabilir. Müşteri kayıt defterinize müşterinizle ilgili şu bilgileri girmelisiniz; müşteri adı/soyadı, iletişim numarası, talep edilen gayrimenkulun türü, semti, iç özellikleri, fiyat aralığı.

4) Personel Rapor Formu: Firmanızda çalışan gayrimenkul danışmanlarının gün içinde hangi işlerde çalıştıklarını takip edebileceğiniz formdur. Her gayrimenkul danışmanı o gün hangi müşterilerle görüştüklerini, hangi işlemleri gerçekleştirdiklerini, müşterilerine hangi gayrimenkulleri gezdirdiklerini bu forma işleyip günün sonunda ofis müdürüne veya firma sahibine vermelidir. Bu sayede yönetici kişi ay sonunda ofis personelinin performansını değerlendirebilir.

5) İşlem Bilgi Formu: Firmanız tarafından sonuçlanan işlerin kaydedildiği formlardır. Bir satış veya kiralama işlemi bitirildiğinde işle ilgilenen gayrimenkul danışmanı tarafından doldurulur. Formda hangi gayrimenkulun satıldığı veya kiralandığı, tarafların kimler olduğu, alınan komisyon miktarı, hangi danışmanların işi gerçekleştirdiği bilgisi yer alır. Bu sayede ay sonunda firma olarak kaç işlem yapıldığı, ne kadarlık bütçe elde edildiği, personel kazanç dağılımı elde edilir.

6) Araç Takip Çizelgesi: Ofis aracınızın hangi saatte hangi danışman tarafından hangi işler için kullanıldığının işlendiği günlük bir çizelgedir. Aynı zamanda daha önceden müşterilerinden randevu almış olan emlak danışmanlarınız bu çizelgeye randevu saatinde aracın meşgul olduğunu işleyebilirler. Bu çizelge ofis aracını daha verimli kullanmanızda size yardımcı olacaktır.

Bahsi geçen sözleşmelerin örneklerine semtinizde veya ilinizde bulunan meslek odalarından ulaşabilirsiniz.

www.emlaksunar.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder